? BİMY'22
3 nİsan cuma 2015
09:30 - 10:45
AÇILIŞ
ilker-tabak
İ. İlker Tabak, TBD Yönetim Kurulu Başkanı
Kadri Bürüncük, KKTC BTHK Başkanı
Tayfun Acarer, BTK Başkanı
Hasan Taçoy, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı
Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı*
(*)Teyitleri beklenmektedir
11:00 - 12:00
İnovasyonun MatematİĞİ ve Yenİ Trendler
Yekta Özözer, İnovasyon, Yönetim Danışmanı ve Eğitimci - Sürekli Gelişim Danışmanlık
Niçin Yaratıcı-Yenilikçi Düşünemeyiz? Yenilikçilik Süreci ve İnovasyonun Matematiği, Örnek Pratik Yenilikçilik İpucu, Uygulama/Egzersiz, İnovasyonda Yeni Ürün-Servis ve Pazarlama Trendleri

Yekta Özözer 25 yılı aşkın çalışma hayatı boyunca Finansbank, Citibank, Colgate-Palmolive, Coca-Cola, Çelebi Holding ve Aria (Avea) firmalarında çalışmış veya orta, üst düzey yöneticilik yapmıştır. Bir saha yöneticisi olarak seminerde aktaracağı yenilikçi metotları bizzat uygulama şansını edinmiştir. 2003 yılından bu yana Sürekli Gelişim / ABC Danışmanlık ve Eğitim Ltd çatısı altında yurtiçi ve yurtdışında önde gelen birçok firmaya Yenilikçilik (Inovasyon), Yaratıcı Problem Çözme, Değişim Yönetimi, Çatışma Yönetimi ve Yöneticilik alanlarında danışmanlık yapmakta ve eğitimler vermektedir. ISO 150 firmalarının veya yurtdışı firmaların da yer aldığı 23 farklı sektördeki 56 firmaya sürekli yenilikçilik danışmanlığı ve/veya eğitim hizmetleri vermekte, birçok yenilikçilik projesi yürütmektedir. 1987’de Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’nden lisans (BSc), 1990’da British Council Bursu ile okuduğu Strathclyde Business School’dan Yüksek Lisans (MSc in Finance) derecesini almıştır.
12:00 - 12:45
ÇAĞRILI KONUŞMACI
berk-veysel
Veysel Berk, Evebirilazım Kurucusu
Evebirilazım’ın ve Çaycı'nın kurucusu Veysel Berk, Boğaziçi Üniversitesi mezunu, MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de yaptığı başarılı bilimsel çalışmalar sonrasında University of California Berkeley’de doktora programına davet edildi. Berkeley’de doktorasını aldıktan sonra Amerikan Enerji Bakanı ve Nobel Ödüllü Fizikçi Steven Chu ile doktora sonrası çalışmalar yaptı. Yaptığı buluşlar 2013 yılında Science dergisinde yayınlandı. Aynı yıl Silikon Vadisi’nde kurduğu bilişim ve teknoloji şirketi Wallit’e iki hafta gibi kısa bir sürede 1 Milyon doların üzerinde yatırım aldı. Yatırımcıları arasında HP’nin başkan yardımcısı, OpenTable’in başkanı, PocketGems CEO’su gibi meşhur isimler ve Venture Capital şirketleri var.
14.00 - 14:30
FİRMA SUNUMU: MICROSOFT - KAMUDA MOBİLİTE VE BULUT
Selcen Arslan, Windows Cihazları Çözüm Uzmanı
Yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayız – Önce mobil, önce bulut dünyasında yaşıyoruz. Ve biz Üretkenlik ve Platform Şirketi olmak için çalışıyoruz. Bunu yaparken, üç ana önceliğimiz var: Dijital İş & Hayat Deneyimleri, Bulut İşletim Sistemi, ve Cihaz İşletim Sistemi & Donanım. Microsoft olarak, kullanıcılara en iyi dijital iş ve hayat deneyimlerini sağlamaya odaklanıyor ve çok amaçlı kullanıma özellikle dikkat veriyoruz. Bulut ve Cihaz İşletim Sistemlerimiz ve ilk donanım ürünlerimiz hep bu odak üzerine yapılandırılmakta ve geniş ekosistemler yaratacaklar. Dijital iş ve hayat deneyimlerini mümkün olan en kişisel, zeki, açık ve güçlendirici yollarla sağlamak için çalışıyoruz. Microsoft olarak gezegendeki her bireyi ve her kuruluşu güçlendirmek, daha fazla yapmak ve daha başarılı olabilmek için Üretkenlği yeniden tanımlıyoruz.
14:30 - 15:00
İNOVASYON NE DEĞİLDİR?
berrin-benli
Berrin Benli, NOVUSENS-İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Kurucu Ortağı
“İnovasyon, günümüzde sıklıkla duymaya alıştığımız, giderek gündeme oturan toplumların yarınları için, sürdürülebilir bir rekabetin değişim hareketinin simgesi olan bir kavram. Günümüzde inovasyon konusunda yaşadığımız kavram karmaşası, ülkemizin ulusal inovasyon sisteminin önünde hala önemli bir engel olarak durmaktadır. OECD’nin 2000’de ve AB’nin 2006’da kabul ettiği ve yayınladığı yeni “inovasyon bileşenleri” nin daha iyi anlaşılabilmesi, inovasyon konusundaki çalışmaların arzu edilen seviyelerde gerçekleşmesinde önemli rol oynayacaktır. İnovasyonun ne olmadığından hareketle, inovasyonu ilgilendiren tüm kavramlarda buluşmak mümkün. İnovasyon kavramında buluşma durumunda, kavramının itici gücünden daha çok faydalanmak ve bu alana yapılan yatırımları artırmak da olası hale gelecektir”.

1963 Ankara doğumlu olan Benli, 1986 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında Arizona University of Phoenix’in Executive MBA kapsamındaki “Global Management Programı”na devam etti. Bilişim Endüstrisinde 30 yılı aşkın deneyime sahip olan Benli, gerek gelişmekte olan, gerekse olgunlaşmış ulusal ve uluslararası pazarlardaki “Kurumsal Endüstri”deki deneyimini, “İş Yönetimi”, “Teknoloji Adaptasyonu ”, “İnovasyon” ve “Eğitim” le birleştirmektedir. Bilişim Endüstrisinde, uluslararası şirketlerde (Oracle Corporation, Intel Corporation gibi), yerel büyük sistem entegratörleri ve yazılım geliştirme şirketlerinde, bulunduğu pozisyonlarda hem “İş Yönetimi” hem de “Teknik Yönetim” rollerini yürütmüştür. 12 yıllık Oracle Corporation deneyiminde, gerek Türkiye’de, gerekse Bölgesel (35’ten fazla ülkeyi kapsayan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi) ve Küresel (Amerika, Avrupa ve Ortadoğu Afrika, Asya Pasifik) çeşitli üst düzey yönetim rollerinde çalışmıştır. Avrupa ve Orta Doğu Afrika Bölgesi Destek Hizmetleri Bölümü’nde 35 ülke arasında “En İyi Ülke Destek Hizmetleri Direktörü” ödülünü alan Benli, “Müşteri Memnuniyeti”, “Çalışan Memnuniyeti”, “Finansal Performans” kategorilerinde, Türkiye adına “En Başarılı Ülke” ödüllerini pek çok yıl üst üste kazanmıştır. 2000 yılında, Türkiye Bilişim Medyası tarafından “e-Arena’da ilk Türk” başlığı ile, uluslararası platformda ilk Türk Kadın unvanına layık görülmüştür. Intel Türkiye’deki çalıştığı İnovasyon Merkezi’nde pek çok proje yürütmüş olan Benli, İnovasyon ve Girişimcilik alanındaki çalışmalarını, 2009’da kurmuş olduğu, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon alanında Türkiye’nin ilk bağımsız ve özel “Düşünce Kuruluşu” (Think Tank) organizasyonu olan “NOVUSENS - İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü”nde profesyonel olarak devam ettirmektedir. Benli, BİT’te en hızla büyüyen “Veri İnovasyonu” alanında 2013 Eylül ayında “Büyük Veri Enstitüsü”nü kurmuştur. 2014 Şubat ayında da “Akıllı Şehirler Enstitüsü”nü kuran Benli, gerek Türkiye’de, gerekse yurtdışında bu alandaki uzman kurum ve kuruluşlarla stratejik işbirlikleri geliştirerek, yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi için çalışmaktadır. Ankara’nın ilk TEDx Konferansı olan “TEDxAnkaraCitadel” etkinliğinin küratörlüğünü yapmaktadır. İlkini 2013 yılında, ikincisini 2014 yılında yapan Benli, TED and TEDx konferanslarının yakın takipçisidir. Benli, aynı zamanda Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Gökyay Bilim ve Satranç Vakıfları’nın Yönetim Kurulu üyesidir.
15:00 - 16:00
PANEL: TÜRKİYE'DE İNOVASYON KÜLTÜRÜ VE STRATEJİSİ
Bireyde yaratıcılığın, organizasyonlarda yeniliğin, özel sektör ve devletteki üretici niteliksel değişim ancak yenilikçiliğe göre yapılanmış ekosistemlerde görülebiliyor. Yenilikçi ekosistemlerde devlet, üniversite, sektörler, hukuk ve eğitim sistemi sinerjik olarak çalışıyor ve zamanında/yerinde yapılmış her “yeni” veya yenilikçilik girişimi piyasa veya başka mekanizmalarla ödüllendiriliyor. Kısaca yenilikçilik, bir ekosistem ve bu ekosistem kendi kültürünü kurabildiği ölçüde de kendini sürdürebilir kılıyor… Bu panelde amacımız, Türkiye’de inovasyona yönelik bir ekosistemin varlığını tartışırken bu ekosistemin kendi kültürünü oluşturması için yapılması gerekenleri saptamak…
kerem-alkin
Panel Yöneticisi: Prof. Dr. Kerem Alkin, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü, Ekonomi Profesörü
Yrd.Doç.Dr. Altan Özkil, Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi, Endüstri Mühendisi
Hakan Karataş, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkan V.
Oğuz Yılmaz, Labris Networks TİM İnovalig 2014 İnovasyon Sonuçları şampiyonu CTO
16:15 - 17:30
CİDDİ OYUN NEDİR?
Özel olarak seçilmiş bir grubu hedefleyerek, belli bir kavramı pekiştirmek, öğretmek ya da farkındalık sağlamak amacıyla; dijital ortamda hazırlanmış, eğitim ve eğlenceyi bir araya getiren uygulamalara “Ciddi Oyunlar” diyoruz. Kişilere analitik düşünme ve problem çözme becerisi yanında, strateji geliştirme ve kendine güven özellikleri de kazandıran ciddi oyunlar, yetişkin ve kurumsal eğitimlerde motivasyonu artıran ve etkili öğrenmeyi sağlayan dijital eğitim uygulamaları olarak büyük ilgi görmektedir. Gerçek hayattakine benzer koşullarda eğitimler sağlayan ciddi oyunlar savunma, havacılık, sağlık bilimleri, sosyal bilimler gibi alanlarda kullanılmakta ve bu pazarın 2017 yılında 2,3 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir.

Ciddi oyunlar yalnızca büyük kurumlarda değil, orta ve küçük ölçekli kurumlarda da tercih edilmektedir. Etkin bir eğitim yöntemi olarak sağladığı avantajlar ile çok çeşitli konularda ciddi oyunlardan faydalanılmaktadır. Bunlardan biri de çalışanlarda “Bilgi Güvenliği Farkındalığı” yaratmayı hedefleyen bilinçlendirme eğitimleridir. Özellikle “insan hatası”ndan kaynaklanan bilgi güvenliği açıklarını ortadan kaldırmak için, çalışanların doğrudan katıldıkları ciddi oyun çözümleri, bilgi güvenliği farkındalığını artırırken kurumlarda siber güvenlik açıklarının azalmasını da sağlamaktadır.

Dünyada farklı sektörlerden birçok saygın kurum, değişik alanlarda çalışanlarını bilinçlendirmek için ciddi oyun formatında hazırlanmış olan e-öğrenme simülasyonlarını kullanmaktadır.

Bu oturumda öncelikle ciddi oyunların tasarımında izlenen ilkeler anlatılacak, etkinliği üzerine konuşulacak ve farklı ciddi oyunlardan örnekler verilecektir.
Sevilay İmre, Bilten Genel Müdürü
Prof. Dr. Veysi İşler, ODTÜ Öğretim Üyesi
Pınar Türker, HRİKa Çözümler Kreatif Satış ve Pazarlama Direktörü
4 NİSAN CUMARTESİ 2015
10:00 - 10:45
YARATICI DÜŞÜNCE, YARATICI ZEKA
cumhur-boratav
Cumhur Boratav, Compos Mentis Psikiyatrik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi
Yaratıcılıktan başlayarak insan zihninin işleyişine kısa bir yolculuk.

Cumhur Boratav 1961 yılında doğdu. 18 yaşında insan zihnini keşfetmek istedi. Bu nedenle Tıp Doktoru ve Psikiyatr oldu. Üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı, psikiyatri bölümleri kurdu. 2006 yılında insan zihniyle ilgili kuramına daha fazla odaklanabilmek için istifa etti. İnsan zihninin işleyişini açıklamaya yönelik Süreçsel Özne İlişkileri kuramını geliştirdi. Halen insan zihninin analiziyle uğraşan analist- psikoterapist olarak Ankara'da Compos Mentis Psikiyatrik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi'nde çalışmaktadır.
10.45 - 11:00
FİRMA SUNUMU: CISCO
11.00 - 11:30
SOSYAL GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL İNOVASYON
pinar-kaftancioglu
Pınar Kaftancıoğlu, Pınar Hanımın Çiftliği Kurucusu
Üretme kırsal kesimde tarımsal alanda, kadınlarımızın katılımının ve tarımı canlandırmak adına ekip biçmeyi ,dikip yemeyi heveslendirebilmek için yapabileceğimiz güzel şeyleri gözden geçirmenin verdiği inanılmaz mutluluk… Üretim de AR-GE demek , büyük paralar harcayıp laboratuvarlara gerek duymadan küçük paralarla , küçücük mutfaklarımızda mucizeler yaratabileceğimizi bilmek ...

Pınar Kaftancıoğlu İstanbul’da doğup büyümüş, büyükşehrin ve modern hayatın çilekeşliğine 1997 yılına kadar dayanabilmiş bir doğa tutkunu. 1997’de radikal bir kararla tasını tarağını toplayıp önce Kuşadası’na yerleşiyor, birkaç yıl sonra da Nazilli tarafında ailesi tarafından kalma birkaç araziyle kendi aldıklarını birleştiriyor ve kendi çiftliğini kuruyor. Çiftliği kurmadaki tek amacı kızı İpek’in sağlıklı ve doğal ürünlerle beslenmesini sağlamak ve bir de tabi ki erken emeklilik hayalleri. Gel gelelim çiftlik beklenenden ve ihtiyaçtan çok ürün veriyor. Pınar Hanım önce bunları İstanbul’daki arkadaşlarına dağıtıyor, daha sonra o arkadaşların eşi dostu da bu ürünleri istiyor, bu şekilde kulaktan kulağa talep artıyor ve Pınar Hanım ticaret yapmak istemeden ticaretin ortasında buluveriyor kendini. İpek Hanım Çiftliği’nin kurulma hikayesi bu şekilde...
11:45 - 12:45
Kİmdİr bu KurumİÇİ GİrİŞİmcİler ve yÖntemlerİ nelerdİr?
ender-kefoglu
İhsan Elgin, Özyeğin Üniversitesi - Girişimcilik Merkezi Direktör
İnovasyon, pek çok denemenin başarısız olacağı bilinse de, kurumların sürdürülebilirliği için yaşamsaldır. İnovasyon sürecinde, mevcut iş yapış yöntemleri ile yeni pazarlar yaratmak, yeni iş modelleri oluşturmak ve yeni müşterilerle iş yapmak ise inovasyon bayrağını taşıyan yöneticiler için başlı başına bir mücadeledir. Mücadele kurum için kurum kaynakları ile yapılacak olmasına rağmen yöneticiler tıpkı girişimciler gibi her engeli kendileri aşmak zorundadırlar. Yeniliğe ulaşım hızınız, araştırma/geliştirme hızınızdan çok bu mücadeleyi verirken belirlediğiniz yöntemler belirler. Kurumiçi Girişimciler, büyük organizasyon içinde startup mantığı ile ilerlemeyi başaranlardan oluşmaktadır.

İhsan Elgin 2000 yılında Aygaz’da İnsan Kaynakları bölümünde iş hayatına başladı. Sırasıyla Bayi Geliştirme, Otogaz Pazarlama bölümlerinde sorumlu ve uzman olarak görev yaptı. Son olarak Analitik CRM departmanın ilk yöneticiliği görevini yürüttü. Koç Üniversitesi’nde yaptığı Excutive MBA sonrası 2007 yılında Climateminder şirketinin kurucu ortağı olarak girişimcilik dünyasına giriş yaptı. Şirketlerini California’yaa taşıdıktan sonra 2012 yılında ABD’de satışını gerçekleştirdiler. 2011 Mayıs ayında 3.5 yılda 24 şirketi hayata geçiren Türkiye’nin ilk tekno-iş hızlandırma programı olan Girişim Fabrikası’nı Özyeğin Üniversitesi bünyesinde kurdu. Aynı zamanda Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi direktörü olarak görev yapmaya başladı. “Yalın Yeni İş Geliştirme”, “Yeni İşlerde Performans Yönetimi” ve “Startup Dünyası ve Girişimcilik Ekosistemi” üzerine lisans ve yüksek lisans seviyesinde dersler vermekte olan İhsan Elgin, düzenli olarak Business Leaders Startup ve Optimist Girişim ve İnovasyon Yönetim dergisinde yeni iş geliştirme ve girişimcilik üzerine yazmaktadır. Yalın Yeni Girişim (Lean Startup) kitabının genel yayın yönetmenliğini yapan Elgin, Girişimciliğin Altın Kuralları kitabının Büyüme bölümünü yazmıştır. Bunların yanı sıra teknoloji bazlı girişimleri olan genç girişimcilere melek yatırımcılık yapmaktadır. Türkiye ve Atina başta olmak üzere yakın bölgede girişimcilik, kurum içinde girişimcilik kültürü, inovasyonun tabana yayılması ve yalın yeni iş geliştirme modeli üzerine konuşmalar ve seminerler vermektedir.
13:45 - 14:15
SERVİS İNOVASYONU
Emre Yorgancıoğlu, Vodafone
14.15 - 15:15
PANEL:KAMUDA İNOVASYON
İnovasyon ya da yenileşim, TBD Sayısal Gündem 2020 ve 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’ndaki temel eksenlerden biridir. Bilindiği gibi kamu siyasasının temel amacı vatandaşın refah seviyesinin artırılmasıdır. Kamunun bu amacını gerçekleştirmesi için işleyiş biçiminde yapması gereken değişikliklerde vatandaş odaklı yenilikçi projeler birer araç olarak kullanabilir. Örneğin, vatandaş odaklı e-devlet hizmet sunumunun yaygınlaştırılmasıyla, bu hizmetlerin sunulmasında mobil platformların kullanılmasıyla, e-sağlık kayıtlarının entegrasyonuyla, kamu bulut bilişim altyapısının oluşturulmasıyla bu araçlar çoğaltılabilir. Kamu yenileşim yönünde atacağı bu adımlarla hizmet kalitesini, vatandaş memnuniyetini artırabilir, kaynak ve kapasite kullanımında etkinlik ve verimliliği sağlayabilir, hızlı erişilebilir, cevap alınabilir bir yapıya kavuşabilir. Panel süresince, kamuda yenileşim yönünde yapılacak çalışmalarda bilişim teknolojilerinin kamu yönetimine sağlayacağı yenilikçi katkılar neler olabilir? Bunu sağlamak için paydaşlara (kamu, özel sektör ve üniversiteler) düşen görevler nelerdir? İlgili paydaşlar arasındaki işbirliği gerektirebilecek öncelikli konular hangileridir? gibi sorulara cevap aranacaktır.
Panel Yöneticisi: Selçuk Kavasoğlu, TBD Ankara Şubesi Başkanı
Anıl Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü
Prof. Dr. Ahmet Kesik, Aselsan YK Üyesi
Furkan Civelek, Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı
15.30 - 16:45
AR-GE VE YENİLİKÇİLİĞİN TOPLUMSAL ETKİLERİ: E-SANDIK UYGULAMASI
eray-kilic
Eray Kılıç, HAVELSAN Yargı, Sağlık ve Enerji Programları Grup Müdürü
ilker-tabak
İlker Tabak
Timur Sırt, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı
21:00
KAPANIŞ KONSERİ: ALPAY
Sanat yaşamında 50 yılı geride bırakan ALPAY, TBD BİMY’22 Kapanış Konserinde bilişimcilerle buluşuyor... Müzik kariyerine 1960'lı yıllarda başlayan, romantik folk ve rock tarzında deneysel müzikler yapan, birçok Fransız chansonunun ve İtalyan napolitanlarının aranjmanlarını Türkçe'ye uyarlayarak seslendiren, "Eylül'de Gel" ve "Fabrika Kızı" gibi hit şarkılara imza atan, ünlü Türk pop müzik şarkıcı ve bestecisi Alpay, bilişimcilere müzik ziyafeti verecek.
eray-kilic