Program Güncellenmektedir. |
Dördüncü Sanayi devrimi olarak görülen Sanayi 4.0, üretim ve otomasyonu bilişim ve iletişim teknolojilerinin bir fonksiyonu haline getiren, iş süreçlerinde yatay entegrasyonu, veri kullanımında Bulut’a değin dikey veri alış-veriş modellerini kullanmayı öngören yeni bir endüstri modeli. Verimlilik, istikrar, nitelik, yüksek yaşam standartları, akıllı tasarım, büyük veri, nesnelerin interneti gibi anahtar sözcükleri olan bu model, şu anda Almanya, ABD ve diğer Avrupa ülkelerinin üzerinde odaklandığı konuların başında geliyor. Diğer yandan Sanayi 4.0’a Çin’in ucuz emek ve kopya edilmiş bilgiye dayalı kitlesel üretiminin önüne set çekebilmek için batı ülkelerinin kişiye özel nitelikli tasarımı öne çıkardığı bir model olarak da bakılabilir. Üretimin neredeyse “üret” şeklinde bir yazılım komutuna indirileceği Sanayi 4.0 için ülkemizin sanayi ve bilişim sektörünün konumunun ele alınacağı bu oturumda sektör ve karar vericilerin vizyoner bakışlarıyla üstünlüklerimiz ve eksikliklerimiz ortaya konacak.
Moderatör
Galip Zerey, BTK Eski Kurul Üyesi
|
Sanayi 4.0’la robot, yapay zeka, sensör teknolojileri, nesnelerin interneti büyük veri analitiği ve kişiye özel tasarımın önemi artacak. Bu oturumda, Sanayi 4.0’ın öne çıkan özelliklerini başta savunma sanayi, tekstil, enerji, eğitim ve makine sektörlerinde olmak üzere tartışıp, ülkemizin küresel değer zincirlerlerine entegrasyonundaki yeni fırsatları konuşacağız.
Sunum: Önce Dijitalleşme, Kamuda Büyük Veri Analizi
Sadettin Kaya, Başbakanlık Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi Koordinatörü
|
Moderatör
Prof. Dr. Mustafa Alkan, Gazi Ü. Elektrik-Elektronik Böl. Bşk.
|
Yakın gelecekte birey-toplum, vatandaş-devlet, eğitim, eğlence ve hizmet alış-veriş ilişkileri tamamen değişecek. Nesne-Nesne İnternet ağı (2Nİ), Nesne-İnsan İnternet ağı (2İN) ve İnsan-İnsan İnternet ağı (3İ) birleşerek İnsan Nesne İnternet ağını (İNİ) oluşturacak. Bir süre sonra bir internet adresinin insan ya da nesne olduğunun önemi kalmayacak; çünkü yöneten ve yönetilen olarak nesneler insanlar adına karar verebilecek hale gelecekler. Peki başka neler olacak? Herşey insan lehine mi gelişecek? Soruların cevapları bu panelde yer alacak.
Moderatör
Aykut Dalyan, Turkcell Kamu Sektörü İş Geliştirme ve Marka Müdürü
|
Dijital Dönüşüm çerçevesinde, kurumların bünyelerindeki çeşitli IT yeteneklerini ve veri kaynaklarını kontrol edilebilir, güvenilir ve gelire dönüştürülülebilir şekilde dış dünyaya açma ihtiyaçları günden güne artmakta. Bunun gerçekleştirilebilmesi için dış dünyaya açılan bir kapı olan API Manager, var olan sistemlerin üzerine standartları sağlayan bir katman olarak konumlanmaktadır. API Manager, kuruluşun hem var olan yeteneklerini ve verilerini mobil ve web tabanlı uygulama geliştiricilerine kolay bir ortam sunarak geliştirilen uygulamalarla müşteri memnuniyetinin artması, yeni gelir akımlarının oluşturulması ve işletim maliyetlerinin düşürülmesini sağlamakta, hem de kuruluşun bu kullanımları ve uygulamaları yönetmesi, sınırlandırması ve kontrol etmesini sağlamaktadır.
İlhan Bağören, Telenity CEO
|
Sanayi 4.0 üzerinde çalışan ülkelerde konuya özel pek çok çalışma grupları kuruluyor. Standartlar, Ar-Ge, internet güvenliği, hukuk ve yaşam boyu eğitim en sık karşılaşılan çalışma gruplarından. Her ülke kendine göre strateji belgeleri oluşturuyor, yasa ve yönetmelikler üzerinde tartışıyor, yatırım ve teşviklerini yönlendiriyor. Biz ne yapacağız, nereden başlayacağız, neleri göz önüne alıp güçlerimizi bir noktada toplayarak nasıl organize olacağız? Sanayi 4.0 bağlamında ülke kalkınma hedeflerine ulaşmada yapmamız ve yapmamamız gerekenler bu oturumda masaya yatırılacak.
Moderatör
Tayfun Acarer, BTK Eski Başkanı
|
Planları değiştiriyoruz. Sanayi 4.0’a yerli otomobil üretimiyle giriyoruz. Otomobil üretimi, robotik, büyük veri, sensörler, yazılım, motor gibi Sanayi 4.0’ın bütün bileşenlerini kapsıyor ve ekonomide kaldıraç etkisi yaratıyor. Kalitemize, niteliğimize, yazılımcımıza, tasarımcımıza, işçimize güveniyoruz. Öyleyse güçlü olduğumuz bu sektörde gelişmek ve markalaşmak bizi Sanayi 4.0’a taşıyacaktır. Sanayi 4.0 kişiye özel üretimi hedefliyor. Bunun sağlıktaki karşılığı “Hastalık yok hasta var” anlayışı. Sağlık sektörümüz günden güne gelişiyor ve tüm dünyaya hizmet veriyor. Öyleyse bizi geleceğe taşıyacak sektörlerden birisi de Sağlık sektörü… Bu oturumda yerli otomobil ve sağlık sektörlerini Sanayi 4.0 bağlamında tartışmaya açıyoruz.
Moderatör
Rahmi Aktepe, TBD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı
|
Yerli Otomobilde Dijital Teknoloji
Konuşmacılar
Tunç Özgül, Intel Genel Müdür Yrd.
|
Sağlıkta İleri Teknoloji
Konuşmacılar
Prof. Dr. Erbil Oğuz, GATA Metüm Başkanı
Doç. Dr. Bahattin Koç, Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi
Kemal Kaplan, Acıbadem Sağlık Grubu Bilgi Teknolojileri Direktörü
|